virtuaalikennel Joikhas | lapinporokoirat & suomenlapinkoirat

Joikhas-kasvatuksen pääpiirteet

Tulevat suunnitelmat

Lapinporokoirat

Varjosielun Palaneen Maan Yli x Roudanlujan Noitapiiri EVM x EVM
W'hrállà Darfi Ceavzil x Nuortin Buolas Ballade EVM x EVM
Joikhas Duuripeliä x Joikhas Kepeä Vaahtopää 1-POLV. x 1-POLV.

Jalostusurokset
Hillaliinan Routaloimu 4-POLVINEN SUKUTAULU

Nartut, joille suunnitteilla pentue
-

Suomenlapinkoirat

Joikhas Gun Mikään Ei Riitä 7-POLVINEN SUKUTAULU x Joikhas Överi 1-POLVINEN SUKUTAULU

Jalostusurokset
-

Nartut, joille suunnitteilla pentue
Joikhas Fantasian Loppu 7-POLVINEN SUKUTAULU
Joikhas Hallayön Henkivaeltaja 4-POLVINEN SUKUTAULU

Pala kauneinta lappia

Porokoiran tarina alkaa vuosisatojen takaa. Kun saamelaisten poronhoito kehittyi suurporotaloudeksi, tarvittiin koiraa avuksi pitämään tokkaa kasassa ja siirtämään paikasta toiseen. Parhaat porokoirat olivat arvostettuja apulaisia. Yhtä säälimättömän rankkaa työ oli sekä miehille että koirille. Siinä kehittyi vahva side koiran ja isännän välille. Käyttö ja ympäristö jalostivat ainutlaatuisen koirakannan. Paimenkoiran, joka pärjää jäätävässä tunturituulessa kovilla hangilla, upottavassa lumessa ja pahimpaan räkkäaikaan kesällä.

Lappalaiskoirat on alkujaan olleet täyspäiväisiä työkoiria, joita on käytetty jo vuosisatojen ajan poronhoidossa apulaisina. Ne ovat niin paimentaneet porotokkia, kuin toimineet vahtikoirina. Koirilla on oltava terve ja liioittelematon, mutta vahva ja kestävä rakenne, sekä kylmyydeltä suojaava tiheä kaksinkertainen karvapeite. Unohtamatta kuuluvaa ääntä, joka on keskeinen työkalu lappalaiskoirien työnteossa.

Äänekäs monitoimikoira

Luonteessa piti olla yhteistyöhalua, sinnikkyyttä, yhtä aikaa nöyryyttä ja kovuutta. Tuhansien porojen tokkia käsiteltäessä koiran piti pystyä myös itsenäisiin ratkaisuihin. Lappalaiskoira ei välttämättä ole ihan jokamiehen koira, se vaatii ymmärrystä ja huumorintajua, mutta yhteisymmärryksen löytyessä on se vertaansa vailla. Koirien tulee olla kolhunkestäviä ja ne älykkyydessään osaavat myös kyseenalaistaa omistajaansa. Niistä ei saakkaan jokaiseen sormen kohotukseen reagoivaa automaattikoiraa. Lappalainen ei juokse lätäkön poikki jos käsket, vaan se löytää omin nokkinensa reitin kiertää sen.

Jo vuosien taakse juontavat suvut

Joikhasin tarina alkoi vuosien 2008 ja 2010 välillä. Ensimmäinen suomenlapinkoirapentue syntyi maaliskuussa 2010, lapinporokoirapentue lokakuussa 2011. Tästä lähtien olen pyrkinyt pitämään omia linjojani yllä, vaalien sukujen takaa löytyviä kantakoiriani. Myös uusien linjojen luomisessa on viehätyksensä. Pyrin luomaan niin tasaisen laadukkaita sukuja, kuin myös niitä joissa jotkin sukuhaarat kurottavat vuosien taakse. Haluan niin hyödyntää vanhojen lappalaiskoirien tekemää työtä rodun parissa, kuin luoda jotain aivan omaa ja uniikkia.

Kasvatuksessa käyttämäni koirat ovat juuri sitä mitä lappalaisilta haluan. Kasvatukseen käytän vain hyväluonteisia ja terveitä, harrastuksissa ansioituneita vanhempia. Vähimmäisvaatimuksina paimennusvalionarvo, sekä meriittejä agilitystä, tokosta, palveluskoirakokeista tai pelastuskoirakokeista.

Myyntiehdot

  • Kasvattajaksi merkitään kennel Joikhas, linkitettynä kennelin etusivulle.
  • Pyrin välttämään kasvattieni myymistä sohvachampioneiksi - poikkeuksiakin voi toki tehdä.
    • Toivon jokaisen kasvattini suorittavan paimennuksen perusradan ja saavuttavan yhden KUPIn mielellään B-lohkosta.
    • Lisäksi jokaisen kasvattini toivoisin suorittavan käyttäytymiskokeen tai pelastuskoirien soveltuvuuskokeen.
  • Toivon kuulevani kasvattieni pentusuunnitelmista.